miércoles, 24 de noviembre de 2010

LA UNIVERSITAT DE VIC CELEBRA EL CENTENARI DE L'OBSERVATORI

Tal com estava previst , el dia 23 de novembre es va celebrar el centenari de l'Observatori Pratdesaba a la Universitat de Vic.
D'ençà de la seva creació, la UVic sempre ha estat al costat del Memorial Josep Pratdesaba, que en les seva festa anyal des que que va morir el 1967, ha anat desgranant temes diversos que conformaven l'univers dels interessos de l'astrònom de Vic, en consonància amb la seva polièdrica personalitat.

Es va presentar un resum breu de la seva vida, i a continuació hi va haver una descripció detallada del material de l'Observatori a càrrec de Joan Baren, col·laborador habitual del Memorial.
Pere Planesas va desenvolupar el tema principal: cent anys d'astronomia , en el decurs del qual va relatar els grans canvis que s'han anat produint en aquesta ciència, fent esment de les personalitats més destacades des del segle dinou fins ara. Va distingir entre els professionals i els amateurs, tot recordant també els llibres que feien servir en cada época sense oblidar a Camille Flammarion, que va ser el guia de la primera época de J. Pratdesaba. Va acabar la conferència amb belles imatges de nebuloses fotogràfiades des de l'espai aixi com també cometes vistos de ben a la vora. Finalment va fer una descripció del projecte ALMA a Xile on treballa i de la instal·lació de 66 parabòliques en xarxa que permeteran un estudi acurat dels nostres orígens còsmics, tema que sempre ha fascinat la humanitat des que existeix.

No hay comentarios:

Publicar un comentario